Bewaar jij je wodka in de vriezer? Dat is – afhankelijk van hoe goed je fles is – niet zo’n goed idee.
Dat zegt de man die het recept van de wodka Grey Goose heeft bedacht, Francois Thibault, tegen Business Insider. Volgens hem is het bewaren van wodka in de vriezer een van de meest gemaakte fouten van beginnende wodkaliefhebbers.
Hij snapt wel dat mensen de fout maken: het klinkt best logisch om je wodka ijskoud in de vriezer te bewaren. De alcohol zorgt ervoor dat de wodka pas bevriest als het kouder wordt dan -27 graden Celsius, dus je zou denken dat het niet veel kwaad kan.
En bij goedkope en kwalitatief slechte wodka is dat ook zo. Daarbij zorgen de lage temperaturen ervoor dat de agressieve brandende smaak verborgen blijft, maar bij betere wodka’s zoals Grey Goose proef je juist de fijnere smaken en aroma’s daardoor niet meer.
"De beste temperatuur voor Grey Goose is tussen de 0 en 4 graden Celsius", zegt Thibault. "Dat is de temperatuur van een drankje met ijs."
Het is ook geen goed idee om je glas wodka zonder ijsklontjes te drinken, want Grey Goose heeft op kamertemperatuur een beetje een agressieve smaak.
Het komt er op neer dat als je je wodka in de vriezer bewaart, alle smaken in het drankje onderdrukt worden en dat is mooi als je goedkope wodka drinkt, maar zonde als je een lekkere hebt aangeschaft.
Voor beginnende wodkadrinkers raadt Thibault aan om te leren hoe je een droge Martini maakt, aangezien dat de "de perfecte cocktail is om verschillende wodka's te kunnen vergelijken."